torsdag den 23. juli 2009

Valget i irakisk Kurdistan

En opdatering af situationen i den sydlige del af Kurdistan.

Den 25-7, om 2 dage, vil befolkningen i den selvstyrende region Kurdistan i det nordlige Irak, valfarte til stemmeurnerne.
Befolkningen skal sammensaette det lokale parlament med hovedsaede i hovedstaden Hawler (Erbil paa engelsk).
Siden 1991 har kurderne haft deres eget parlament og den siddende regering, som er en bred koalitionsregering ledet af partierne KDP og PUK, betegnes som det 5. kabinet.

Valget i 2009 er anderledes end de tidligere valg af flere grunde.
For det foerste har der aldrig vaeret saa mange valgobservatoerer ved tidligere valg i regionen, for det andet er valget styret af en selvstaendig valgkommision og for det tredje og vigtigste er antallet af lister og partier der stiller op til valget meget stoerre end ved tidligere valg.

Parlamentet i irakisk Kurdistan bestaar af 111 mandater. Af disse 111 mandater er de 11 mandater paa forhaand uddelt blandt regionens forskellige minoriteter.
Saa i virkeligheden er det 100 mandater der konkurreres om.

De tre stoerste, af de mange opstillede lister, er Kurdistan listen (Listi Kurdistani) - alliance bestaaende af KDP og PUK, Listen for forandring (Listi Gorran) og listen for forbedringer (Listi xismetguzari u chaksazi) som er en alliance bestaaende af to muslimske og to venstreorienterede partier.

Folk hernede ser frem til et parlament der kan agere mere aktivt i det politiske liv i Kurdistan, som i lang tid har vaeret meget praeget af KDP og PUKs politbureauer.

Udover parlamentsvalget er der ogsaa valg til praesident posten. Her er Masoud Barzani naesten sikker paa sejr, den eneste kandidat der kan true Barzani er London baserede Mirawdeli - men der er ikke mange der tvivler paa Barzani sejr.

Rand Barawy & Abbi Moreno - Hawler.

Ingen kommentarer: