torsdag den 23. juli 2009

De tre store lister ved parlamentsvalget

Som naevnt i det tidligere indlaeg er de tre stoerste lister:
Listi Kurdistani, Listi Gorran og Listi xismetguzari og chaksazi.

I dette indlaeg vil de tre lister kort blive praesenteret saa folk derude kan faa et overblik over hvem og hvad der tiltraekker stoerstedelen af de kurdiske vaelgere i irakisk Kurdistan.

Listi Kurdistani:


Kurdistan listen bestaar af de to store og historiske partier KDP og PUK. KDP er ledet af selvstyrets nuvaerende praesident Masoud Barzani, mens PUK er ledet af Iraks nuvaerende praesident Jalal Talabani. En alliance der er dannet for at skabe enhed blandt kurderne, eftersom disse to partier tidligere har haft deres stridigheder.
Kurdistan listen er den liste af de opstillede lister der har det stoerste budget at foere valgkamp for.
Foere valgkamp paa at det er dem der har gjort denne dag mulig gennem oproeret inden selvstyret blev en realitet, broderskab og paa at de er artikteterne bag det oekonimiske boom i regionen.

Er stoettet af fire af de store kurdiske tv-kanaler: Kurdistan TV, Kurdsat, Zagros TV og Gali Kurdistan.
Har stoerst opbakning i Hawler og Duhok.











Listi Gorran:


Listen for forandring er skabt som bevaegelse mod hvad de kalder for KDP og PUKs politiske monopol. Ledet af PUKs tidligere andenmand Nawshirwan Mustafa med hovedsaede i regionens naeststoerste by Silemani. Listens budget er ikke naer sa stor som Kurdistan listens budget.
De foere valgkamp paa bl.a. at mindske partiernes magt og rolle i det politiske system, at stoppe korruptionen og paa at indfoere meritokrati.
Har allerflest tilhaengere i Silemani som tidligere var kendt som PUKs hoejborg.
Er stoettet af den nye tv kanal KNN.








Listi xismetguzari og chaksazi:
Denne liste bestaar af de to muslimske partier: Yekgirtu og Komali islami og af de to venstreorienterede partier Zahmatcheshan og Hizbi Socialist.
Er en interessant alliance med tanke paa de fire partiers forskelligheder. Blev skabt som et modspil til KDP og PUKs alliance og har fokus paa at der skal ske forbedringer isaer i den offentlige sektor. Den stoerste af disse partier maa siges at vaere Yekgirtu som ogsaa siges at have mistet mange supportere som foelge af deres indgaaede aegteskab med de to venstreorienterede partier.
Denne alliances budget kan heller ikke sammenlignes med Kurdistan listens budget.
Siges at have stoerst opbakning i Hawler og Duhok provinserne.

Ingen kommentarer: