torsdag den 26. marts 2009

DTP og valget i Tyrkiet

Om tre dage - d.29/3 - åbner valgstederne rundt om i hele Tyrkiet. For kurderne falder valget på et godt tidspunkt. En uges tid efter fejringen af det nye år og forårets kommen, Newroz. Fejringen af Newroz sker i alle dele af Kurdistan og desuden også i resten af den indo-iranske verden. 
I den nordlige del af Kurdistan, dvs. den del der geografisk er placeret i den sydøstlige del af den tyrkiske republik, er fejringen af Newroz med årene blevet mere end en nationaldag. Som et resultat af den politske situation for kurderne i den nordlige del af Kurdistan og i de tyrkiske byer med store kurdiske befolkningsgrupper, er Newroz også blevet en politisk demonstration mod de manglende rettigheder, kurderne lever med til hverdag. Under Newroz festlighederne har kurderne mulighed for at flagre med de kurdiske farver, snakke kurdisk og synge kurdiske sange.

Newroz er blevet en identitetsmanifestation for kurderne. "Se jeg er kurder og jeg er stolt af det". Med Newroz en uge væk er nationalfølelsen blandt kurderne unægteligt øget og dette kan uden tvivl, kun være til gavn for DTP (Demokratik Toplum Partisi -Det demokratiske samfundsparti, det kurdiske parti i Tyrkiet) og deres ønske om at maksimere stemmerne i de kurdiske områder så meget som muligt. Med flere stemmer følger flere borgmestre poster og magt i de forskellige kommuner. Her et par dage inden valget har DTP 54 borgmestre, hvor af næsten alle sammen kommer fra kurdiske byer eller tyrkiske byer meget tæt på de kurdiske byer - Fx Adana.















Photo: DTPs parti flag (Bulduk.dk)

Det forlyder sig at kurderne vil få flere end de nuværende 54 borgmestre poster på landsbasis. Mere politisk rutine og mere kendskab til partiet fra befolkningens side, kan i sidste ende være afgørende faktorer for at DTP - som et kurdisk parti - får rigtigt fodfæste i befolkningen i den nordlige del af Kurdistan, for det er ingen hemmelighed at AKP med Fethullah Gülens bevægelse i ryggen har godt fat i dele af befolkningen i de kurdiske områder. Det så vi også klart og tydeligt ved parlaments valget i Tyrkiet i 2007, hvor DTP kun vandt i 5 af de ellers mange kurdiske provinser. I resten af provinserne sejrede, Erdogans, AKP. De 5 provinser er: Idir (Igdir), Sirnak, Amed (Diyarbakir), Dersim (Tunceli) og Mush. 



















Photo: Valgresultaterne for tyrkiske parlamentsvalg i 2002 og 2007 (Wikipedia.org)


Kun cirka 1,8 millioner, svarende til cirka 5 % af de stemmeberettige og 21 mandater, stemte på DTP der til valget stillede op på selvstændige lister for at spærregrænsen på 10 %, ikke skulle være endnu en hurdle for kurdisk repræsentation i landets parlament. 

Hvis DTP formår at klare sig som forventet, vil det få en positiv effekt på kurdernes fortsatte bestræbelser for en bedre fremtid. En fremtid, hvor bl.a. det at være kurder i Tyrkiet ikke længere bør være ens betydende med sværer kår og ulighed. Det kan give håb og præg om en mere optimistisk, fredelig og tolerant fremtid. 

Personligt håber jeg inderligt, at alle kurdere på valgdagen vil sætte deres kryds ud for DTPs kandidater og dermed være med til at støtte den fortsatte kamp for det kurdiske folks rettigheder!


Ingen kommentarer: